Fiskeklubben Rokkerne
Brasen/skalle historie til dr. hansuder af Jens Bursell

Vi vader forsigtigt ud i sivkanten og begynder tålmodigt at kaste til forbipasserende fisk. Efter et kvarters fiskeri lykkes det Søren at kroge turens først fisk - en flot hunbrasen på 4,2 kilo. Fiskeriet fortsætter, men brasenerne er som ventet sværere end man umiddelbart skulle tro.
Efter lidt tid kommer flokken så tæt på, at jeg nærmest kan klappe dem på ryggene, som ofte stikker 10 - 15 centimeter ud af vandet. Først da jeg står direkte over fisken og kan tælle hvert et skæl langs de brede rygge, går det op for mig hvor store de rent faktisk er. Langt de fleste fisk vejer imellem fire og fem kilo. Enkelte er større - meget større...Pulsen banker, sveden driver og hver andet øjeblik ønsker jeg, at stangen havde været en 2 fods pimpelstang i stedet for en 12 fods suderstang.
Enkelte gange er jeg ude for at skulle præsentere agnen 10 - 15 centimeter fra mine egne ben! Men selvom det ofte lykkes at placere ormen helt perfekt blot få centimeter fra snuden af fiskene, har de kun en ting i hovedet.

Midt i denne hårrejsende frustration ser jeg pludselig en større fisk, der bevæger sig i jævnt tempo langs sivene. Med et hurtigt underhåndskast får jeg kastet ormen ud foran monsterets bevægelsesretning. Fisken ser tydeligvis agnen, der synker med jævnt fart.
Timingen er lige i øjet. I det samme fisken passerer, daler ormen forbi 2 centimeter fra fiskens mund. En brøkdel af et sekund efter pulserer de store gællelåg og agnen forsvinder med et bestemt sug.
For at være helt sikker på at den er vel indenbords, venter jeg et sekund. - Linen bevæger sig over vandet og øjeblikket efter kan jeg kroge fisken, der med stor tyngde vender og tager et mindre udløb. Der er fuld fleks på klingen, men det er ikke svært at stoppe fisken. Efter få minutter vender den i overfladen og herfra bliver det en kort kamp.
Med et engleblidt pres på stangen komme fisken tættere på og det er et uforglemmeligt syn da den store bredside glider over netkanten. Først da jeg løfter nettet sander jeg fiskens reele tyngde. Høje af lykke får vi vejet fisken: 5,65 kilo. Krigsdans i underskoven - turen er hjemme.

>>


Fiskeklubben Rokkerne